De Overgang

Verkoelende tips voor vrouwen met overgangsklachten

Het valt soms niet mee he? Genieten van de zomer, met soms wel tropische tempraturen boven de 35 graden, terwijl je ook nog overgangsklachten hebt en je soms niet weet waar je het zoeken moet.

Doordat je tempratuurcentrum in je hersenen ontregeld raakt kun je het zowel overdag als s nachts erg heet krijgen, de welbekende opvlieger. Met daarbij deze zomerse tempraturen is het “dubbel feest”. Daarom ben ik op zoek gegaan naar verkoelende tips, die ik ook nog zelf uitgeprobeerd heb, en die bij mij wel hebben geholpen. Iedere vrouw zal het op haar eigen manier ervaren natuurlijk. Maar tussen alle verkoelende tips zal net degene zitten waar jij wel baat bij hebt. En daar gaan we dus voor!

Verkoelende tips voor een “hete” nacht

1. Neem een lauwwarme douche

Na een lange warme dag kan ik heerlijk genieten van een verkoelende douche. Het normaliseert je eigen lichaamstemperatuur en het geeft je een fris en fruitig gevoel. Hoewel het verleidelijk is om onder een ijskoude douche te springen ( als je dat durft en volhoud ) kan je beter kiezen voor een lauwwarme douche. Waarom? Omdat een  te koude douche er voor zorgt dat je lichaam zich weer opnieuw gaat opwarmen. En dat wil je natuurlijk niet. Als je daarna meteen in bed springt, is je lichaam nog koel genoeg om hopelijk lekker in slaap te vallen.

2. Dunne deken

Ik vind het altijd fijn om iets over mij heen te hebben s nachts. Zo moeten de muggen meer hun best doen om mij te vinden denk ik dan. De oplossing? Haal je dekbed uit de overtrek en slaap direct onder de dekbedhoes. Heb je toch iets om onder te liggen zonder dat het voor extra zweet zorgt ( en extra muggenbulten)

3. Kussensloop en dekbedovertrek in de vriezer

Zelf heb ik er baat bij om mijn kussensloop een paar uur in de vriezer te gooien voor ik naar bed ga. Mijn vriezer is niet zo leeg en groot dat er ook een groot dekbedovertrek in past (denk ook niet dat manlief met een “normale” tempratuur en onbekend hoe een opvlieger voelt daar blij van zou worden) Anders zou ik dat ook eens geprobeerd hebben.

4. Koude kruik

Velen denken dat je de kruik alleen in de winter gebruikt, maar ook in de zomer kan deze waterzak van pas komen. Ik hoor je denken: hoe dan? Nou gewoon, vul hem met water en leg hem een uurtje in de koelkast of vriezer. Wikkel hem vervolgen in een handdoek en leg hem in je bed. Slaap lekker!

5. Vermijd bepaalde drankjes en eet vaker kleinere maaltijden

Voor mij hoort bij de zomer een lekker zoet drankje met alcohol. Lekker in de tuin of op een terrasje met een rosétje of een wijntje. Maar bepaalde drankjes kunnen er juist voor zorgen dat je tijdens een warme nacht minder goed kan slapen. Erg zoete drankjes veroorzaken juist meer dorst. En alcohol doet ook niet zoveel goed. En ijskoud drinken uit de koelkast of drinken met veel ijsklontjes? Dat heeft hetzelfde effect op je lichaam als een te koude douche. Het warmt je lichaam op. Met dit in mijn achterhoofd drink ik dus “minder”. Ik eet sowieso minder als het heet is, en dat is ook alleen maar goed, want zo heeft mijn stofwisseling minder te doen, dus blijf ik koeler.

6. Overdacht ramen dichte, ’s nachts ramen open

Zodra ik thuis kom op een warme dag wil ik meteen alle ramen en deuren open gooien. Beter is het om te wachten totdat de zon onder is. Zet dan de ramen open. Zet er een ventilator bij die niet je kamer maar de gang in blaast. Zo zuigt de ventilator langzaam de warme lucht uit je kamer. Houd er rekening mee dat warme lucht opstijgt. Dus als je de tuindeur open zet, zet dan ook het raam op de zolder open. Zo kan de warme lucht uit je woning naar buiten toe. En waait je huis lekker door. Horren voor je ramen bespaart je ook slapeloze nachten. Is het niet van de warmte dan wel van het gezoemmmm.

7. Ventilator

Wanneer je het namelijk warm hebt, ga je zweten. Als dit verdampt koel je af. Daarom is een koel briesje zo lekker tijdens een zomerse nacht. Heeft je huis geen airco? Dan kan een ventilator helpen om tijdens een hete zomernacht het hoofd koel te houden. Wil je je je ventilator extra verkoelende power geven? Vul dan een aantal flessen met water. Niet helemaal tot de rand want dan barst het. Leg ze in de vriezer. Zijn ze bevroren? Haal ze er dan uit tegen de tijd dat jij naar bed gaat. Zet ze in een bak en plaats deze voor de ventilator. De koele wind zal langs de bevroren flessen blazen en zo zorgen voor voldoende koude lucht in je kamer.

Tip: Richt hem niet op je gezicht. Hier krijg je namelijk droge ogen van. En als je hem op je nek of rug richt, is er een grote kans dat je de volgende ochtend wakker wordt met stijve spieren. Ik laat hem altijd zwenken, zodat ik van top tot teen een briesje voel.

8. Houd je voeten vochtig

Ik ben het meeste gebaat met de natte sokken tip. Voor ik naar bed ga mijn sneakersokken onder een ijskoude kraan, beetje uitwringen, aantrekken en samen met de ventilator geeft dat een heerlijk “cool” gevoel. Een handdoek onder je voeten is wel handig om je matras te beschermen.

9. Apparaten uitschakelen

Nu is het blauwe licht en de straling die er van je iPad, smartphone en andere apparatuur afkomt sowieso niet erg bevorderlijk voor je zomerse nachtrust. Maar daarnaast produceren ze ook warmte. En dat wil je nu juist voorkomen. Dus trek de stekkers eruit van apparaten die je ‘s nachts niet perse nodig hebt. Vermindert de warmte in huis en verlaagt je energierekening ( vooral met de huidige energie rekeningen een goeie tip lijkt mij)

10. Met nat haar naar bed

Lekker uit de douche (lauw warm weet je nog) met je natte haren naar bed. Handdoek op je kussen is wel handig dan. Zo blijf je lekker koel en komt je eventuele zweet ook niet op je kussen. Een andere tip draai je kussen ma een paar uur, zodat je weer op de koele kant ligt.

Tips bij opvliegers

Draag laagjes kleding, zodat je altijd wat uit kunt trekken. Voor je gevoel wordt het dan al wat draaglijker.

Zelf heb ik altijd een waaier bij de hand ( laten die nou toevallig ook in mijn overgangsbox zitten)

Let op wat je eet en drinkt. Peulvruchten, soja en noten, appels knoflook en ui en salie kunnen opvliegers helpen voorkomen. Gauw naar de winkel dus, maar laat drankjes met koolzuur staan. Water kun je niet genoeg drinken, want tijdens opvliegers verlies je veel vocht.

Een wandelingetje voor het slapen gaan is ook een goed idee. Goed voor je hoofd, lekker leeg wandelen. En wellicht leuk voor je partner en hond.

Zelf praat ik er over en dat zorgt voor begrip en belangstelling. Zo kun je je wat meer gehoord en gezien en begrepen voelen.

Zorg voor een koelsjaaltje in de vriezer, zodat je die altijd kunt pakken als je er een voelt opkomen. ( ook die zitten in mijn overgangsbox)

Opvliegers worden “blij” van stress en adrenaline. Probeer dat dus te vermijden, wat al een hele klus zal zijn. Pak je rust momenten en probeer zoveel mogelijk dingen te doen waar je blij van wordt. Zo is mijn overgangsbox dus ontstaan! Het geeft mij een fijn gevoel als ik lotgenoten kan blij maken met een overgangsbox of een blog.

Adem diep in wanneer je een opvlieger voelt aankomen. Je longen worden dan gevuld en je buik zet uit.. Adem daarna langzaam uit. Als je je dan ook even kunt afzonderen en dit een paar keer herhaalt, voel je hem weer wegzakken.

Wens je nog een mooie en koele zomer toe!

Related Posts