De Overgang

Tijdens de overgang worden de vaginale flora en de intieme zone veel kwetsbaarder, daarom heb ik hier wat tips voor je.

De intieme hygiëne tijdens de overgang

Zoals je weet betekent de overgang dat de eierstokken langzaam stoppen met hun werking. Er worden niet langer vrouwelijke  hormonen zoals oestrogenen aangemaakt, wat aanleiding geeft tot verschillende veranderingen zoals onder andere het einde van de menstruatie en opvliegers en nachtelijk zweten, last van spieren/gewrichten, overgangs kilo’s, depressieve gevoelens, stemmingswisselingen, slapeloze nachten, en liever proberen te slapen dan te vrijen omdat je zo moe bent, en het niet lekker meer voelt.

Die hormonale veranderingen veroorzaken ook wijzigingen in de intieme zone. Zo wordt de huid van het perineum kwetsbaarder en minder dik, wat kan leiden tot infecties van de urine wegen.  Ook de vaginale flora kan worden verstoord, waardoor die weer gevoelig is voor bacteriële infecties. Die infecties kunnen de vorm aannemen van schimmelaandoeningen , irritatie en jeuk. Tijdens de overgang kan een vrouw ook meer last hebben van intieme droogheid.

Tips voor de hygiëne tijdens de overgang:

  • Tijdens deze periode heb je meer last van intieme droogheid. Om die tegen te gaan, doe je er goed aan om te zorgen voor een goede hydratatie. Gebruik een reiniging product dat aangepast is aan je vaginale flora en was je niet alleen met water want daardoor kunnen de slijmvliezen uitdrogen.
  • Draag katoenen of zijden ondergoed. Daardoor voorkom je irritatie en bescherm je de vagina tegen infecties.
  • Doe  {bekkenbodem} spieroefeningen om je perineum te verstevigen en urine verlies te voorkomen. De veranderende hormonenspiegel kan ervoor zorgen dat je urine ook anders gaat ruiken en van kleur verandert. Sterk ruikende urine wijst vaak op  dehydratatie, daardoor is de urine niet verdund genoeg als ze uitgescheiden wordt. Drinken is de boodschap! Vooral als je urine donkergeel gekleurd is.

Wat kun je beter niet doen:

  • Vermijd té strakke kleding, want daardoor krijgen bacteriën meer kans om zich te ontwikkelen;
  • Vermijd vaginale douches: was enkel de uitwendige geslachtdelen.
  • Vermijd om te lang intieme hygiëneproducten te dragen, want die bevorderen de ontwikkeling van schimmelaandoeningen.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *