Heel veel vrouwen in de overgang durven haar klachten niet bespreekbaar te maken op het werk. Overgangskwalen worden op de werkvloer veelal afgedaan als onzin, waardoor vrouwen zich niet serieus genomen voelen en langer blijven doorworstelen met hun klachten dan goed voor hen is. Zoals ik vaak zeg/schrijf : Ze voelen zich niet gehoord en gezien en begrepen. Dat veroorzaakt onnodig ziekteverzuim, wat dus eigenlijk onnodig is.
Zware depressie
Naar schatting zijn op dit moment 1,6 miljoen Nederlandse vrouwen in de overgang. Die kan gepaard gaan met veel klachten. De bekendste zijn opvliegers, stemmingswisselingen en hartkloppingen. Vrouwen in de overgang kunnen zelfs in een zware depressie raken. De overgang is een fysiek iets dat gebeurt door hormoonwisselingen. Je lichaam verandert erdoor, maar ook mentaal gebeurt er van alles.
Prestaties op werk
Die veranderingen hebben vaak invloed op de prestaties op werk. Door de opvliegers slapen veel vrouwen slecht, waardoor ze moe op werk komen. Stress kan de klachten ook verergeren, bijvoorbeeld als er een deadline gehaald moet worden. Vrouwen krijgen dan een opvlieger en soms zelfs hartkloppingen. Ze moeten zich dan even terugtrekken van de situatie om te herstellen. Ik heb vaak tropische momenten op het werk die ik probeer weg te wapperen met een waaier. Mijn collega’s weten dit en laten mij dan even. Ook heb ik last van vergeetachtigheid/concentratieproblemen. Dat is best wel lastig, zowel voor mij als mijn omgeving. Maar het gaat weer over!
Richtlijnen
Hoeveel vrouwelijke werknemers als gevolg van de overgang uitvallen, is vooralsnog onbekend. Er wordt momenteel onderzoek naar gedaan – bedrijfsartsen hebben nog geen richtlijnen over vrouwen en de overgang – maar het is lastig te bepalen. Als bedrijfsarts zie je ook niet vaak vrouwen alleen omdat ze klachten hebben door de overgang. Wat wel gebeurt, is dat de overgang vaak bovenop andere dingen komen waar vrouwen al mee zitten. Dat stapelen maakt het uiteindelijk te zwaar.’’
Geen sexy onderwerp
De sleutel om uitval te voorkomen is eigenlijk vrij eenvoudig. Maak het bespreekbaar op het werk. Het is nu eenmaal geen sexy onderwerp waar je snel over praat met je collega’s of je manager/werkgever. Soms worden er opmerkingen over gemaakt. Als je als vrouw denkt dat je toch niet serieus wordt genomen, is het moeilijk om aan te kaarten waar je last van hebt. Maar de overgang is dan wel iets dan nou eenmaal gebeurt, je kan in het werk wel kleine aanpassingen maken om het dragelijker te maken. Zelf heb ik voor de week van de Overgang < jaaa die komt ieder jaar in April terug> veel grote organisaties een mail gestuurd over hoe makkelijk het bespreekbaar van de overgang maken eigenlijk kan zijn. Het hoeft niet groot te zijn , maar stuur iemand bv een Overgangsbox als ze 50 wordt, of als degene 25 jaar bij het bedrijf is. Maar ook vraag door als iemand vertelt over een slechte nacht/hartkloppingen/opvliegers. Wees er voor degene zodat zij zich WEL begrepen en gehoord en gezien voelt!