De Overgang

Wat kun je beter minder eten en drinken in de Overgang:


In de Overgang wil je natuurlijk proberen om je subtropische momenten/opvliegers te beperken, maar hoe doe je dat nou?
Van bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers is bekend dat ze de bloedsuikerspiegel snel verhogen. Hoe meer we een levensmiddel bewerken, hoe sterker het effect op de bloedsuikerspiegel, en ook meer kans om weer met je waaier aan de slag te gaan, of je koelsjaal weer uit de vriezer te halen.
Daarom kan een ander voedingspatroon, met minder “wijnen” “koffietjes” ”zoutjes” kruiden” al helpen. Al hoeft je leven natuurlijk niet helemaal stil te staan omdat niks meer mag. Gebruik twee nieuwe woorden in je mindset ” Met Mate”.


Wat kun je beter minder eten en drinken


Suikers en bewerkte koolhydraten
Een hoge bloedsuikerspiegel, insulineresistentie en metabool syndroom brengen we allemaal in verband met het vaker voorkomen van opvliegers bij vrouwen in de menopauze.
Van bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers is bekend dat ze de bloedsuikers danig verhogen, dus probeer een klontje minder, een chocolaatje minder, een colaatje minder, een wijntje minder, koekje en toetje alleen het weekend. Alle kleine beetjes helpen….Alles met mate!
Voorbeelden van bewerkte voedingsmiddelen zijn:
⦁ Magnetronmaaltijden
⦁ Kant- en klaar maaltijden
⦁ Snoep, koek, chips
⦁ Bewerkt vlees (bacon, worst, peperoni)
⦁ Witbrood
⦁ Margarine
Daarom kan het beperken van je toegevoegde suiker en bewerkte voedingsmiddelen opvliegers tijdens de menopauze/overgang helpen verminderen.


Alcohol en cafeïne


In een studie onder 196 vrouwen in de menopauze verhoogde de inname van cafeïne en alcohol de ernst van opvliegers.
Daarom kan het de moeite waard zijn om te testen of je dagelijkse hoeveelheid koffie je niet alleen meer energie, maar ook meer opvliegers bezorgd.
Een andere factor waarmee we rekening moeten houden; cafeïne en alcohol zijn notoire slaapverstoorders. En veel vrouwen in de menopauze hebben moeite om in slaap te komen. Mocht dat je dus bekend in de oren klinken, overweeg dan om cafeïne of alcohol te vermijden, zeker vlak voor het slapengaan.


Zoutrijke/kruidige voedingsmiddelen


Een hoge zoutinname brengt de wetenschap in verband met een lagere botdichtheid bij postmenopauzale vrouwen.
Bovendien verhoogt de afname van oestrogeen na de menopauze je risico op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Het verminderen van je natriuminname kan dit risico helpen verlagen
Tot slot nog een voorbeeld. In een studie bij postmenopauzale vrouwen ervoeren degenen die een zoutarm dieet volgden een betere algehele stemming. Dit in tegenstelling tot vrouwen die een in de basis gezond dieet volgden zonder zoutbeperking
Een kleine aanpassing in je eetpatroon kan je helpen je glimlach terugvinden, met minder moodswings { prettig voor jou, en je omgeving}
Gedurende de overgang is de verleiding misschien wel het grootst troost te zoeken in de vorm van comfort food. Jammer genoeg is dit nu net de periode waarin je lichaam het meest snakt naar gezonde voeding. Je mag jezelf op zijn tijd natuurlijk best eens trakteren, maar probeer je suiker en bewerkte koolhydrateninname tot een minimum te beperken.
Hetzelfde gaat op voor alcohol, cafeïne en zoutrijke voedingsmiddelen. Fruit en groenten kun je daarentegen in overvloed eten. Probeer hierin uiteraard wel te variëren om te profiteren van alle waardevolle voedingstoffen die de natuur te bieden heeft!
Verwacht niet dat je klachten binnen een week al verdwijnen. Gebruik bovenstaande tips om je levensstijl op de lange termijn aan te passen. Alleen dan zal jij de vrouw zijn die in de overgang vaker lacht, terwijl lotgenoten misschien liggen te zwemmen in hun bed.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *